Saturday 27 October 2007

A vision of GREEK students today






Αλλά ας ξαναδούμε το βιντεάκι άλλη μια φορά:

  • 0% των καθηγητών ξέρουν το όνομα μου
  • Οι εργασίες κάθε εξαμήνου κυμαίνονται από 1 εώς 2.Και φυσικά την ολοκληρώνεις αλλά μπορεί ο καλός σου καθηγητής αφού του την έχεις πάει να του την βιδώσει και να πει πώς τελικά δεν θα μετρήσουν οι εργασίες στο βαθμό σας,άλλαξα γνώμη(oh yes μου έχει συμβεί)
  • Κανείς δεν φέρνει το λάπτοπ στο μάθημα
  • Αλλά ακόμα και να χρειαζόταν κάτι τέτοιο το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών δεν έχει λάπτοπ
  • Διαβάζω πάνω από 12 βιβλία το χρόνο από τη σχολή που τα περισσότερα δεν το έχω διδαχθεί καν (μια οι καταλήψεις,μια το ότι οι καθηγητές δεν πατάνε,μια το ότι όταν πατάνε λένε περί ανέμων και υδάτων)
  • 5% των φοιτητών ξέρουν τι εστί facebook και ας μην πω 30-40% δεν έχουν ίντερνετ σπίτι τους
  • Περνάμε 20 ώρες (και λίγο λέω ) την ημέρα δουλεύοντας, 10 ώρες κάνοντας μαθήματα ξένων γλωσσών, 12 ώρες στη σχολη.Σίγουρα είμαστε multi-tasker.Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να μιλάς 2 ώρες κάθε μέρα στο κινητό σου.Έχει πολύ τρέξιμο,σε νοιώθω.....
  • Mετά την αποφοίτηση μας ,θα είμαστε άνεργοι.


Πάντειο 2007,photo by nantia :)

Σίγουρα αυτά τα παιδιά πρέπει να έρθουν μια βόλτα από τα δικά μας πανεπιστήμια.Να δουν πόσο γελοία φαντάζουν στα μάτια μας αυτά που λένε....

23 Responses:

Γκρινιάρης said...

Καλημέρα Νάντια!

Ωραίο το βιντεάκι. Και δεν έχεις κι άδικο. Κι εγώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο σπούδασα και είδα την ελληνική πραγματικότητα για τη γενιά μας σε όλο της το μεγαλείο.

Επειδή όμως έτυχε να δω και τι νεολαία και τις συνθήκες στο εξωτερικό, θα προσθέσω και κάτι άλλο στην τελευταία σου φράση:
Ξέρεις πόσο γελοία φαντάζουν στα μάτια τους αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα; Οι συνθήκες στις οποίες σπουδάζουμε (καταλήψεις; Άντε βρες τρόπο να τους εξηγήσεις τι σημαίνει ακριβώς... Όπως όμως, από την άλλη, και το οτι δεν υπάρχουν δίδακτρα/ασφάλεια στο πανεπιστήμιο όπως φρουροί και μαγνητικές κάρτες), τους μισθούς τους οποίους παίρνουμε (βέβαια αυτό ισχύει και από την ανάποδη στα πολύ μικρά νοίκια και φόρους, έξοδα για διασκέδαση κλπ τα οποία πληρώνουμε), και διάφορα άλλα τραγελαφικά γι' αυτούς (να δεις τη φάτσα τους όταν προσπαθούσα να τους εξηγήσω τι εστί εμπρεισμός και πως κάηκε η μισή Ελλάδα το καλοκαίρι).

Απλά διαφορετικές συνθήκες, διαφορετικά προβλήματα, διαφορετικές νοοτροπίες. Ότι για μας φαίνεται γελοίο γι' αυτούς είναι ουσιαστικό, και τούμπαλιν.

ΥΓ. Μόνο 5% facebook; Εδώ νομίζω το ποσοστό των φοιτητών με facebook πρέπει να πλησιάζει το 95%!

Καλό ΣΚ!

If...ιγένεια said...

Το εκπαιδευτικό σύστημα αυτής της χώρας, ήταν, είναι και θα είναι για τα μπάζα..

Sourotiri said...

Σιγουρα, απο το πιο ενδιαφεροντα βιντεακια που εχω δει στο youtube ever!!!!!!!!!!! Σε ευχαριστω πολυ που το εβαλες στο μπλογκ σου!

Επι της ουσιας: Στο παμακ τα πραγματα ειναι κααααπως καλυτερα, αλλα και παλι, και εμενα μου φαινονται αστεια τα οσα λενε αυτα τα παιδια.

Αληθεια, τι ειναι το facebook?

Thumbs up Ναντια! Και παλι μπραβο!

*...Nantia...* said...

γκρινιάρη όντως έχουνε διαφορετικά προβλήματα αλλά χωρίς να θέλω να φανώ θύμα,πιστεύω ότι τα δικά μας είναι π.πιο σοβαρά..όσο για το facebook οι έλληνες έχουνε κυρίως hi5,λίγοι myspace,και σχεδόν κανείς facebook!Διάβασε 2 comments παρακάτω :Ρ

Ιfigeneia σίγουρα αυτό είναι μια αποδεκτή αλήθεια!

sourotiri είναι κάτι σαν το myspace (υποθέτω ότι αυτό το ξέρεις,right?) αλλά έχει κυρίως φοιτητές! www.facebook.com

Anonymous said...

εξαιρετικό video.

διαφωνώ στο "μετά την αποφοίτηση όλοι άνεργοι"

όπως μου είπε ένας καθγητής του ΤΕΙ

"το χειρότερο παν/μιο της Αμερικής είναι το καλύτερο της Ελλάδας."

απο κει και πέρα.......

και όσο για τα βιβλία των φοιτητών εκτός του ότι κάποια είναι δεκαετίας+,παίρνουν ποσοστά οι καθηγητές από αυτά χωρίς να μπουν καν στο κόπο να τα εκσυγχρονίσουν και να εναρμονίσουν την ύλη με το τι επικρατεί έξω.......

σκέφτομαι να μαζέψω τα μπογαλάκια μου και να φύγω από το Ελλάντα.

plants VS anunaki said...

Ναι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!
Άλλη φάση να καις το ΕΜΠ και άλλη παράρτημα του ΜΙΤ!

Θυμήσου πως με λένε… said...

... Confused...soyrotiri...ελάτε στο facebook...

Xrysostomos said...

Μη με παρεξηγήσεις, αλλά δεν θα συμφωνήσω ότι "στα μάτια μας φαντάζουν γελοία αυτά που λένε". Προσωπικά μου φαίνονται αρκετά σοβαρά.

Κι εγώ σε ελληνικό πανεπιστήμιο σπούδασα και μου φαίνεται ότι ζητήματα από το αν γράφεις στους τοίχους μέχρι το πόσο θα ασχοληθείς με τη σχολή σου και πόσο θα εμβαθύνεις, είναι θέμα επιλογής σου.

Μπορείς να μη λερώνεις τους τοίχους αν αυτό αποτελεί προτεραιότητά σου, μπορείς να διαβάσεις κάτι παραπάνω αν πιστεύεις ακόμη ότι έχει αξία να μαθαίνεις.

Αυτό όμως που θέλω κυρίως να πω είναι ότι αυτό που (εγώ είδα να) προσπαθεί το βίντεο, δεν είναι τόσο το να μας πει ποια είναι η κατάσταση στα πανεπιστήμια, όσο το να ανοίξει κάποιους προβληματισμούς για το τί σημαίνει το web2.0 για την εκπαίδευση. Το λινκ στο τέλος είναι κατατοπιστικό (έγραψα και ένα σχετικό ποστ στο μπλογκ μου, αν θες ρίξε μια ματιά)

Καλή συνέχεια

Unknown said...

Το βιντεο απο το αμερικανικο πανεπιστημιο μιλαει για το πως η τεχνολογια εχει μπει στην ζωη τους και αντι να την κανει πιο ποιοτικη μαλλον την χειροτερευει.... Εμεις εδω ειμαστε ετη φωτος μακρυα απο αυτο γιατι πολυ καλα ειπες οτι πολλοι λιγοι εχουν υπολογιστη και συνδεση....

Σπύρος said...

Ποιο εκπαιδευτικό σύστημα ...η ΄χωρα ειναι για τα μπάζα σε γενικούς τομεις και φοβάμαι οτι θα παραμεινει έτσι.

*...Nantia...* said...

βασίλης εξαρτάται το τμήμα βέβαια.Όσο για το πάντειο,όταν είχα ακούσει πόσο είναι το ποσοστό των ανέργων αποφοιτήσαντων,είχα πάθει τέτοιο σοκ που να φανταστεις δεν θυμάμαι να σου πω τώρα!Πρέπει να δεις βιβλίο μου,που αναφέρεται στην ευρωπαική ενωση και σταματάει το 2000.Μετά απο κει δεν διδαχτήκαμε τι έγινε :Ρ

ivan o tromeros άμα πας να τα σπάσεις σε παράρτημα του ΜΙΤ μετά θα"σπάσουν" εσένα..

θυμήσου πως με λένε τι να ρθω να κάνω,πολλές μοναξιές εκεί,δεν έχω κανέναν!

*...Nantia...* said...

xrysostomos έχεις δίκιο,θα το ξαναδιατυπώσω :μπροστά στα μάτια μας φαντάζουν γελοία αυτά που λένε ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Αγαπητέ φίλε ποιο internet για την εκπαίδευση?Ι don't know this word ,ego foititria sto elladistan ;)

zoaki με πιάνεις εσύ ,χαίρομαι!

lockheart ε είπα απο κάπο να αρχίσω τη γκρίνια και γώ..

maya said...

εκπληκτικό το βίντεο
απίθανα προβλήματα
τι τρομαχτική χώρα...

καλό βράδυ
χχχ

Gastón said...

Gi auto ton logo prepei na diadilwsoume oloi yper tis dhmosias dwrean anergias...Gia na sikwnomaste siga siga apo tous kanapedes......

FuSmOKer said...

Πρώτα πρέπει να πάρουν δρόμο τα κόμματα και οι υποστηρικτές τους (βλ. τζάμπα πτυχία) και ύστερα όλα τ' άλλα.
Και αυτό πρέπει να το κάνουν οι φοιτητές. Με το να δέχονται την κατάσταση ως έχει, απλά χειροτερεύει η κατάσταση και εγώ τους θεωρώ όλους υπεύθυνους.

Και επιτέλους, αυτοί που φασιστικά το επιβάλλουν, ας βρουν ένα σοβαρό λόγο να κάνουν πορεία και κατάληψη.
Και όχι πχ. γιατί το κυλικείο δεν πουλάει σαλάμι..
Ναι είχε γίνει και αυτό 8-9 χρόνια πριν στο ΤΕΙ Χαλκίδας..

Anonymous said...

authn tin isopedwsh na min eixame..stin ellada ola tha itan kalytera..oloi

leme oti einai gia ta mpaza-> ara oi goneis giati na xodeuoun ta lefta tous na se spoudazoun..den ta kratane kalytera na se steiloun na spoudaseis eksw pou einai kalytera?

re paidia to problima einai oti nomizetai oti me tis katalapseis tha lithoun ola.. ti kerdizetai loipon? lerwnoume tous toixous kanoume zhmies malwnete metaksi sas giati etsi einai h grammh tou komatos kai loipa..

simfwnw arketa me auta pou leei o fusmoker..

kathe xwra exei ta dika ths ..to na antigraphoume den einai h lysh..prepei na mporoume kai na kanoume kai ypoxwriseis kai oxi mono na aporiptoume..
(hm..kai na fantasteis sinithws egw gkriniazw kai arnoumai ta panta!)
:)

*...Nantia...* said...

maya όντως το βιντεάκι ομολογώ ότι είναι εκλπληκτικό ;)

gaston δημόσια δωρεάν ανεργία?χιχιχι καλό μ' άρεσε!:Ρ

fushmoker ναι,να πάρουν δρόμο τα κόμματα,απ'το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί!

ανώνυμε έχεις δίκιο,τα πανεπιστήμια δεν είναι για τα μπάζα.Η photo που βλέπεις είναι από το πανεπιστήμιο μου και δεν δείχνει ότι είναι για τα μπάζα,δείχνει ότι ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΖΑ.Δεν είμαι υπέρ των καταλήψεων για όλους και για όλα,αλλά ίσως μερικά πράγματα δεν θα πρέπει να τα δεχόμαστε όπως κανονίζουν κάποια μεγάλα συμφέροντα δεν νομίζεις?Μια κατάληψη για πάει το ποσοστό του ΑΕΠ για την παιδεία στο 5%όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση,μπας και σταματήσω να κάθομαι στο πεζούλι του παραθύρου στα μαθήματα επειδή δεν υπάρχουν θέσεις δεν είναι σωστή πιστεύεις?
(υ.γ έχουμε καθίσει και στο πάτωμα επειδή δεν υπήρχε πιο μεγάλη αίθουσα..απλά φαντάσου το κρυφό σχολειό ένα πράμα!!!)

Anonymous said...

pliroforiaka mou exei simbei na kathomai se skallia apo amfitheatro se kalo panepistimio ths agglias se olokainourgio amfitheatro gia auto sou lew ginontai kai allou auta

apostolis..o anonymos tou proigoumenou post..
x

FuSmOKer said...

Έτσι είναι Νάντια, όπως απαντάς στον Αποστόλη.

Και εγώ είμαι υπέρ της κατάληψης και της πορείας. Και είχα πάει στην ηλικία σου σε πάρα πολλές. Αλλά τότε ήταν διαφορετικά. Όταν γινόταν κατάληψη ή πορεία, συνήθως υπήρχε λόγος.

Τώρα δεν βρίσκω κανένα λόγο.
Και αν φαινομενικά φαίνεται να υπάρχει λόγος, τον βρίσκω σαν πρόσχημα για κάτι άλλο.

Τώρα γίνεται κατάληψη και πορεία από βολεμένα "βαποράκια" για ψύλλου πήδημα (μην μου πει κανείς για άρθρο 16 και τέτοια γιατί θα τα πάρω πάλι..) ενώ τότε θυμάμαι ήταν για λίγο πιο ουσιαστικά πράγματα καθώς δεν έπαιζε τόση υποκρισία και τόσο το "δήθεν"..

Αλήθεια ποιος θυμάται το πρώτο μεγάλο "μπαμ" με τις καταλήψεις, τότε που σκοτώσαν και τον εκπαιδευτικό, τον Τεμπονέρα;;
(το 1990 ήταν, Β' Γυμνασίου πήγαινα, και το θυμάμαι σαν εχθές..)

FuSmOKer said...

Με την υπάρχουσα κατάσταση είμαι κατά με τους τζάμπα μάγκες πάντως που υποκινούν τις καταλήωεις και πορείες.

Σε σημείο θα έλεγα που τσαντίζομαι πάρα πολύ..

Γιατί μιλάμε για φασισμό (έτσι όπως είναι)..
Αλλά είναι άλλη κουβέντα τώρα αυτή.

*...Nantia...* said...

apostoli-anonime όπως λες "σε καλό πανεπιστήμιο" άμα είμουνα σε κάνα harvard ok δεν θα με πείραζε να κάτσω κ μια φορά στο πάτωμα επειδή δεν χωρέσαμε.Αλλά φανταζομαι θα είχαν σφουγγαρίσει :Ρ

fushmoker "στην ηλικία σου??" σε παρακαλώ με κάνεις και φαίνομαι μωρό!πόσο είσαι??

FuSmOKer said...

Μακάρι να ήμουν πάλι στην ηλικία σου.
Δυστυχώς είμαι 30 Νάντια :(

Anonymous said...

Και μετα μας κατηγορουν που σπουδασαμε εξωτερικο :P :P :P :P (ωχ ερχετε κραξιμο)