Sunday 25 February 2007

10 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ECDL

Σήμερα πήγα να δώσω και το excel μιας και πριν περίπου 2 μήνες μου' ρθε η φαεινή ιδέα να πάρω και ' γω αυτήν την πιστοποίηση. Το αν το πήρα ή όχι ένας Θεός ξέρει γιατί κοιμάμαι πολύ αργά και πάω με την τσίμπλα στο μάτι. Αποτέλεσμα : να κάθομαι 15' σε μια ερώτηση που απλά ήθελε να μετακινήσω ένα γράφημα και εγώ να μην μπορώ να το "τσιμπήσω" και να αναρωτιέμαι γιατί δεν τσιμπιέται το άτιμοοοοο ??? (ενν ότι πάταγα κλικ και δεν το έσερνα, το άφηνα ,λες και θα κουνιόταν μαγικά από μόνο του)Δόξα το Θεό όλα τα υπόλοιπα που έχω δώσει -Windows και word δλδ- τα 'χω περάσει.

Στόχος λοιπόν αυτού του ποστ είναι να δώσω κάποιες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να αρχίσουν και να μην ψάχνονται οι καημένοι όπως εγώ.

1.Το ecdl είναι το χαρτί που πρέπει να έχεις για να αποδείξεις αν θες να σε προσλάβουν ότι γνωρίζεις από υπολογιστές .Δεν μας ενδιαφέρει αν εσύ είσαι 18 ώρες την ημέρα με το pc σου, ή αν είσαι και ο πρώτος hacker στον κόσμο, εδώ είναι Ελλάδα και χωρίς άχρηστα χαρτιά δεν πας πουθενά.

2.Μπορείς να πάρεις το μισό δηλαδή τις 4 ενότητες: windows ,word, excel, internet που είναι πιο περιζήτητες γιατί με αυτές γίνεσαι δεκτός στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή και τις 7 ενότητες :Windows ,word, excel, intene t, powerpoint, access, outlook

3.Ανάλογα με τι θα διαλέξεις θα πληρώσεις. Υπάρχουν πολλές φήμες για ecdl με 180 € αλλά νομίζω ότι είναι μπούρδες. Στα ζητάνε και μετά σου λένε ''α φέρε και άλλα 60 για την κάρτα, άλλα 30 για το τεστ κτλ". Για τις 7 ενότητες το μαλλί θα σου πάει γύρω στα 750€ σε ένα καλό και αξιόπιστο φροντιστήριο και οι 4 ενότητες γύρω στα 450€.Αυτ'ό συμπεριλαμβάνει και τα βιβλία και την κάρτα εξέτασης και το κόστος για όλες τις εξετάσεις και το κόστος για την έκδοση πτυχίου.(καταλάβατε τώρα πως τα βγάζουν οι άλλοι 180€ σύνολο)

4.Συνήθως τα μαθήματα είναι 4 ώρες την εβδομάδα. Συνήθως. Εγώ άρχισα αρχές Δεκέμβρη και θα τελειώσουμε τις 4 ενότητες τώρα στο Μάρτη. Βέβαια μπορείς να κάνεις περισσότερες ώρες αλλά δεν θα το συμβούλευα γιατί δεν θα προλάβεις να τα αφομοιώσεις και θα μπερδέψεις όλα.

5.Φρόντισε να ελέγξεις αν στο φροντιστήριο που θα πας θα έχει σύγχρονα pc και όχι αντίκες από την εποχή του Νώε. Επίσης να είναι ένα για τον κάθε μαθητή.

6.Επίσης φρόντισε να δηλώνουν συχνά εξετάσεις. Τι σημαίνει αυτό? Ότι αν πάτε σε ένα ξεχασμένο συνοικιακό όταν τελειώσετε τα windows θα περιμένετε πόοοοτε έχει δηλώσει το φροντιστήριο εξεταστική και άμα δεν το περάσετε άντε να ξαναπεριμένετε πόοοοτε θα έχει πάλι.

7.Πρέπει επίσης να έχουν το test4 u. Aυτό είναι ένα πρόγραμμα με εκατοντάδες ερώτήσεις παρόμοιες με αυτό τον εξετάσεων . Χωρίς αυτό δεν πάτε πουθενά .Πρέπει να πηγαίνεις κάποιες έξτρα ώρες πέρα των μαθημάτων για να κάνεις τα τεστάκια που έχει. Και όχι δεν μπορείς να το κατεβάσεις από το internet και να το κάνεις σπίτι σου.

8.Και όχι μην σκεφτείς να τα κάνεις πλακάκια με το φροντιστήριο και να στείλεις κάποιον άλλον στην θέση σου να δώσει. Χωρίς ταυτότητα δεν σ’ αφήνουν να μπεις.

9.Άμα τα ξέρεις τελοσπάντων όλα μπορείς να πας και να δώσεις τις εξετάσεις χωρίς να κάνεις καθόλου εκπαίδευση και να πληρώσεις φυσικά πολύ λιγότερα. Αλλά είναι κάτι που δεν θα το συνιστούσα γιατί ο τρόπος εξέτασης είναι τέτοιος που ακόμα και να είσαι και προγραμματιστής παίζει να κοπείς.

10.Έλπίζω να βοήθησα. Καλή επιτυχία σε όσους αποφασίσουν να το πάρουν!

16 Responses:

Γκρινιάρης said...

Χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Καλά αποτελέσματα.

Σκεφτόμουν να το δώσω κι εγώ, έτσι να υπάρχει, αλλά τελικά αναβολή στην αναβολή, δεν το έχω δώσει ακόμα.
Πάντα όμως με προβλημάτιζε το αν θα χρειαζόταν να κάνω και μαθήματα. Δηλαδή αν η θεωρητική και ουσιαστική γνώση (που νομίζω την έχω) είναι αρκετή ή πρέπει να εξασκηθείς σε συγκεκριμένου τύπου ερωτήσεων.

Με διαφώτισες αρκετά πάντως. Thanks και πάλι καλά αποτελέσματα!

nassos said...

Καλά αποτελέσματα. :)

Εγώ το Access να μάθω θέλω. Από εκεί και πέρα είμαι πλήρης με Word και κυρίως με Excel που κάναμε απίστευτα πράγματα στο Κολέγιο (να'ναι καλά οι ασκήσεις που λύναμε).

+ma said...

Καλή επιτυχία!

Το ECDL είναι μια μεγαααααλη απάτη. Πρώτα απ' όλα υποτίθεται οτι πιστοποιεί τις γνώσεις στους υπολογιστές ενώ στην πραγματικότητα πιστοποιεί οτι έχεις "σκάσει" τα 450 ή τα 750 ευρώ, ποσό α-πα-ρά-δε-κτο αφού αγγίζει ή και ξεπερνάει τον βασικό μισθό.

Είμαι προγραμματιστής σε εταιρεία λογισμικού. Γράφω κώδικα πάνω από 10 ώρες την ημέρα, στη δουλειά ή στο σπίτι και φυσικά δεν έχω ούτε κανείς μου ζήτησε ECDL. Πριν από μερικές εβδομάδες έδωσε για το ECDL η επίσημη αγαπημένη μου (για πρόσληψη στο δημόσιο εκτός ΑΣΕΠ, λέμε τώρα, που πας χωρίς βύσμα? αχ...) και έτσι έμαθα για αυτό λίγο περισσότερο. Οι ερωτήσεις είναι για τα μπάζα, του στυλ "επιλέξτε δημοσιογραφικό χαρτί". Οτι νάναι δηλαδή.

Θυμήθηκα πέρυσι έδωσε για το ECDL μια εξαδέλφη μου, που κατοικεί σε ένα χωριό της Αχαϊας. Η κοπέλα δεν έχει καν υπολογιστή στο σπίτι και οι γνώσεις της ήταν (και είναι) μηδενικές. Εδωσε και το πέρασε. Την πήρα τηλέφωνο λοιπόν πριν από μερικές εβδομάδες (εν όψη των εξετάσεων της επίσημης αγαπημένης). Την ρώτησα αν της φάνηκε εύκολο και μου είπε οτι έδωσε εξετάσεις εκεί στο φροντιστήριο που έκανε και τα μαθήματα και πως ουσιαστικά ο δάσκαλος της έδωσε τις απαντήσεις όταν κόλλαγε κάπου, αφού δεν υπήρχε καν επιτηρητής από το υπουργείο ή κάποιος τελωσπάντων που να πιστοποιεί οτι οι εξετάσεις γίνονται σωστά. Θα μου πεις, επαρχία είναι γι'αυτό είναι όλα λίγο πιο "χύμα". Αλλά και αυτό ακόμα δεν αποτελεί δικαιολογία.

+ma

*...Nantia...* said...

γκρινιάρης άμα ξέρεις τα περισσότερα καλύτερα να πάρεις το test4 u να εξασκηθείς μόνος σου σπίτι και να μην σκάσεις τόσα λεφτά

νασος άμα είναι μόνο για την access πέρνεις ένα βιβλίο κάνεις και το test4u που άμα δεν ξέρεις την απάντηση σου εμφανίζει την λύση με βίντεο και είσαι οκ!

+ma συμφωνώ ότι είναι μια μεγάλη απάτη και κυρίως μια μεγάλη ελληνική απάτη αφού στο εξωτερικό δεν το ζητάνε σε τέτοιο βαθμό.Τους νοιάζει άμα ξέρεις υ/η ή όχι.Απλά τα πράγματα.Όσο για το ecdl η αλήθεια είναι ότι δεν ζητάνε τίποτα τρομερό και εξωπραγματικό ίσα ίσα τα βασικά που πρέπει να ξέρεις για να δουλέψεις πχ σαν γραμματέας.Για αυτό ίσως σου φαίνεται και εύκολο ,αλλά απο την άλλη για κάποιον -κυρίως κοπέλες που δεν ξέρουν τπτ- είναι κάπως.όσο για την ξαδέλεφη σου ΕΛΕΟΣ!!!!κάτι τέτοια γίνονται και με εκνευρίζουν απίστευτα!Τουλάχιστον στην Αθήνα απ 'όσο ξέρω ΠΑΝΤΑ έχουνε 2-3 επιτηρητές..

The Silent Enigma said...

10 mins πριν διαβάσω το post το συζητουσα με την παρέα μου μηπως τελικά ξεκινήσουμε course για να το δώσουμε...Σε περίπτωση που -λεμε τωρα- έχεις τις απαραίτητες γνώσεις, και θέλεις να πας να το δώσεις πώς γίνεται η φάση?θελω να πω οτι αν πας στη σχολη και τους πεις "θελω να δωσω για ECDL" προφανώς θα σε βάλουν να κανεις μαθήματα ($_$) (€_€)και επίσης ποιός δίνει την πιστοποίηση?ποιος φορέας εννοω

Anonymous said...

Είμαι φανερά αντίθετος με τον τρόπο που παρουσιάζουν το "πτυχίο" ecdl. To λένε χυδαία και πρόστυχα πιστοποίηση γνώσης υπολογιστών αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω απο βασικές γνώσεις μόνο στο office της πολυεθνικής microsoft. Δεν μαθαίνεις καν για διαφορες σουίτες γραφείου άλλων εταιριών. Οκ η Microsoft είναι η πλέον γνωστή εταιρία για computers αλλά microsoft δεν θα πεi computer. Και αν είναι κάτι που με εκνευρίζει είναι τα διάφορα "παιδάκια" που έρχονται και σου δηλώνουν με ύφος, εγώ ξέρω computer έχω πάρει το ecdl .
Βρε ουστ! Δεν έχετε ιδέα ρε, δεν ξέρετε να χειρίζεστε ένα computer ξέρετε τα βασικά ή εστω λίγα παραπάνω απο τη σουίτα της microsoft. Πως είναι δυνατόν κάποιοι να έχουμε βγάλει τα μάτια μας, να μας έχουν παρεξιγίσει, να μας έχουν πει άρρωστους να ασχολούμαστε σχεδόν μια 10ετία και κάθε μέρα να μαθαίνουμε και κάτι καινούργιο και εσείς να λέτε πώς μάθατe computer μεσα σε 3-5-6 μήνες. Ας σοβαρευτούμε λίγο. Συγνώμη για τον εκνευρισμό μου αλλά βρε Νάντια μου έξησες πληγές.
Αν το computer ήταν μόνο word excel κτλπ, τότε χεστήκαμε...
Καλησπέρα.

Anonymous said...

Να συμπληρώσω ότι σε σχολές που κάνεις 4 μαθήματα για υπολογιστές παίρνεις πιστοποίηση από το πανεπιστήμιο σου ότι ξέρεις τα βασικά και αυτό μετράει για ΑΣΕΠ. Πάλι καλά...

*...Nantia...* said...

silent enigma όχι μπορείς απλά να πας σ'ενα μεγάλο φροντηστήριο και να τους πεις να σου κλείσουν μόνο εξετάσεις.Πχ στο δικό μου το κάνουν.Βασικά για το ποίος πιστοποιεί δεν είμαι σίγουρη παλιά την έκανε το έκανε το κράτος,τώρα άκουσα ότι άλλαξε.Πάντως άμα θέλεις και όσοι θέλουν έχω ένα πρόγραμμα που είναι ίδιο με τον τρόπο εξέτασης αλλά εχει λιγότερες ερωτήσεις(κανονικά είναι 36 ερωτ για 45΄) και μπορώ να στο στείλω.

eternal κάνεις ένα μεγάλο λάθος.Το ecdl δείχνει ότι ξέρεις υπολογιστές όχι ότι ξέρεις ΑΠΟ υπολογιστές.Καταλαβαίνεις τι εννοώ?δηλαδή σου μαθαίνει τις βασικές λειτουργίες χρήσης του υπολογιστή κυρίως για να μπορεί ο μέσος άνθρωπος να εκμεταλλευτεί αυτήν την τεχνολογία.Απο κει και πέρα δεν σου μαθαίνει καν πως να κάνεις ούτε ένα format(που θα με βοηθούσε πολύ πχ!)

Anonymous said...

Αγαπητή Νάντια,

σε γενικές γραμμές έτσι έχουν τα πράγματα.

Βέβαια, σε καλά φροντιστήρια, στα 750€ δεν συμπεριλαμβάνονται τα εξέταστρα και η κάρτα δεξιοτήτων.

Εννοείται πως ο +ma υπερβάλλει στο σημείο που αναφέρεται στις ερωτήσεις. Τι σημαίνει δηλαδή είμαι προγραμματιστής ή έχω σπουδάσει υπολογιστές; Είναι μια μεγάλη ιστορία αυτή. Όλοι όσοι έχουν σπουδάσει υπολογιστές μπορούν να αποκτήσουν πολύ εύκολα μια πιστοποίση, αλλά οι ερωτήσεις δεν είναι όλες για τα μπάζα. Πολλοί προγραμματιστές και σπουδαγμένοι δεν μπορούν να τις απαντήσουν αν δεν διαβάσουν πρώτα. Έχει όμως δίκιο πως είναι αρκετά ακριβό το κόστος. Επίσης σε κάποια φροντιστήρια συμβαίνει αυτό που αναφέρει με την ξαδέρφη του και τον δάσκαλο. Όσον αφορά τον επιτηρητή δυσκολεύομαι να το πιστέψω όμως.

Χάρηκα γι' αυτά που έγραψες στην αρχή για το TEST4U. Βεβαίως δεν χάρηκα καθόλου με την προσπάθειά σου να βρεις κάποιο crack :)
Θα μπορούσες απλώς να μου το ζητήσεις.

*...Nantia...* said...

stelios αν και διάβασες το ποστ λίγο καθυστερημένα(απρίλιο έχουμε βρε παιδάκι μου!) ευτυχώς εντόπισα το σχόλιο σου.Στο φροντηστήριο που το ζήτησα όταν ρώτησα άμα μπορούνε να μου το δώσουν να το πάρω home (αφού γούρλωσαν τα μάτια λες και τους είπα κάτι απαγορευμένο) είπαν ΌΧΙΙΙΙΙ!αλλά όπως είπα δεν γίνεται να το σπάσεις πως θα μου το έδινες βρε παιδάκι μου??ε δεν μου χεις δώσει και το email σου να σε ενημερώσω!!!

Anonymous said...

stelios@infolearn.gr

Anonymous said...

Nantia,

η infolearn είναι η εταιρεία που κατασκευάζει το test4U, άρα... πρόσεχε με ποιον μιλας για cracks !!!

Anonymous said...

αν έπρεπε να προσέχει σε ποιον μιλάει θα έδινα το πραγματικό μου email;

χαλαρά :)

Anonymous said...

καλημερα ! εχει κανεις crack για το test 4 u ????

Anonymous said...

καλημερα , απο καλαματα ! κ. stelio μεσα σε ολα :) δεν παει post χαμενο! χαχα! ΣΠΥΡΟΣ ΒΛ.

Καθιστός Αρκούδος said...

φορ δε πουτσ