Wednesday 29 October 2008

Η εποχή του τζάμπα

Η Αθήνα αλλάζει.

Ένα νέο site κάνει το μπαμ αυτό το μήνα και χωρίς καθόλου προβολή γίνεται αμέσως γνωστό. Το forfree.gr δεν είναι ένας απλός οδηγός της πόλης σαν όλους του υπόλοιπους. Συγκεντρώνει όλα τα τσάμπα που γίνονται στην Αθήνα, από εκθέσεις,συναυλίες,παραστάσεις,διαλέξεις εκπτωτικές κάρτες και ότι βάλει ο νους σας. Ποιός να το φανταστεί ότι υπάρχουν τόσα πράγματα να κάνεις χωρίς να χαλάσεις ούτε ένα ευρώ? Και όμως!

Η συναυλίες με δωρεάν ή συμβολική είσοδο ακολουθούν η μια την άλλη και γεμίζουν ασφυκτικά τα γήπεδα και τα στάδια. Το να δώσεις 60+ ευρώ για μια συναυλία δεν σε κάνει να δείχνεις cool πια, αλλά...κορόιδο.

Εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας σε κατακλύζουν από παντού με τις διαφημίσεις για απεριόριστες κλήσεις και για πακέτα χρόνου ομιλίας με τόσα sms που άμα τα καταναλώσεις είναι σίγουρο ότι θα πάθεις αγκύλωση. Το internet γίνεται ολόενα και πιο φτηνό και τα hot spots της πόλης με δωρεάν ασύρματη σύνδεση πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Είναι κοινό μυστικό ,ότι σε λίγα χρόνια θα είναι τσάμπα.

Η εποχή των μεγάλων mainstream clubs και των μπουζουκίων με τα 15ευρώ είσοδο και 10ευρώ δεύτερο ποτό έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το αδιαχώρητο γίνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο σε μπαράκια κάθε είδους σε κάθε γωνιά της πόλης. Το Γκάζι αυτό το καλοκαίρι κέρδισε τα πρωτεία ενώ οι ιδιοκτήτες μπουζουκίων ακόμα κλαίγονται στα κανάλια για την πτώση του τζίρου τους.

Ο δωρεάν Τύπος ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια περίπου και χωρίς κόπο ήρθε πρώτος στις λίστες αναγνωσιμότητας . City press, metro, metropolis, Athens Voice, Lifo, Velvet, Ecolife, Οzon... Συνεχώς όλο και κάποιο νέο περιοδικό ή εφημερίδα ανακαλύπτω και με κάνουν να κλαίω ακόμα για αυτά τα 4ευρώ που έδωσα την τελευταία κυριακή για μια εφημερίδα με άσχετα dvd, προπαγανδιστικά και προπάντων αδιάφορα άρθρα. Βρε ουστ!

Η μουσική βιομηχανία ,παρά τις προσπάθειες της να μας κάνει να νιώσουμε κλέφτες όταν αγοράζουμε ένα αντιγραμμένο cd ή όταν το κατεβάζουμε από το internet συνεχίζει να βλέπει τους δίσκους της να πηγαίνουν στα δισκοπωλεία... και να μένουν εκεί. Μειώνουν τις τιμές των cd, κάνουν προσφορές, διαφημίσεις αλλά δεν... O κόσμος συνεχίζει να κατεβάζει ( νόμιμα +παράνομα ) από το internet. Ζήτω οι καλλιτέχνες που έχουν αποφασίσει προσφέρουν δωρεάν τα κομμάτια τους! Δες http://www.last.fm/music/+free για να καταλάβεις τι εννοώ.

Η Αθήνα αλλάζει.


Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο το ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά (και το εννοεί αυτή τη φορά), λίγο το νέο κύμα του τζαμπα που σαρώνει την πρωτεύουσα οδηγεί τους κατοίκους της σε νέες συνήθειες και νοοτροπίες. Όχι ,δεν είναι ανάγκη να χαλάσεις πόσα λεφτά για να περάσεις καλά εσύ και η παρέα σου. Ίσως τελικά να ισχύει ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι τσάμπα. :Ρ

Μια άφραγκη blogger.

5 Responses:

Laplace said...

φοβερη ιδεα το σαιτ,το ανακαλυψα κ εγω πριν 1 εβδομαδα

Anonymous said...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΑΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ!!!

Anonymous said...

Το τζάμπα δεν ισχύει στη πραγματικότητα.

Γιατί πολύ απλά αυτό που απολαμβάνεις εσύ τζάμπα είναι κόστος για τον υπόλοιπο κόσμο.

FuSmOKer said...

Γενικά μου αρέσει έτσι όπως τα λες απλά θέλω να σου πω ότι τίποτα δεν είναι τζάμπα.
Όπως λέει και ο Nick παραπάνω το "τζάμπα" το πληρώνουν κάποιοι άλλοι.
Και το "τζάμπα" επίσης που παίρνεις το πληρώνεις αλλού.
ΔΕΝ ισχύει παντού και πάντα όμως αυτό.

Καλή πρωτοβουλία, με την ευκαιρία.
Να σαι καλά :)

If...ιγένεια said...

Πολύ καλά το είπες! Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι τζάμπα!