Wednesday 29 October 2008

Η εποχή του τζάμπα

Η Αθήνα αλλάζει.

Ένα νέο site κάνει το μπαμ αυτό το μήνα και χωρίς καθόλου προβολή γίνεται αμέσως γνωστό. Το forfree.gr δεν είναι ένας απλός οδηγός της πόλης σαν όλους του υπόλοιπους. Συγκεντρώνει όλα τα τσάμπα που γίνονται στην Αθήνα, από εκθέσεις,συναυλίες,παραστάσεις,διαλέξεις εκπτωτικές κάρτες και ότι βάλει ο νους σας. Ποιός να το φανταστεί ότι υπάρχουν τόσα πράγματα να κάνεις χωρίς να χαλάσεις ούτε ένα ευρώ? Και όμως!

Η συναυλίες με δωρεάν ή συμβολική είσοδο ακολουθούν η μια την άλλη και γεμίζουν ασφυκτικά τα γήπεδα και τα στάδια. Το να δώσεις 60+ ευρώ για μια συναυλία δεν σε κάνει να δείχνεις cool πια, αλλά...κορόιδο.

Εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας σε κατακλύζουν από παντού με τις διαφημίσεις για απεριόριστες κλήσεις και για πακέτα χρόνου ομιλίας με τόσα sms που άμα τα καταναλώσεις είναι σίγουρο ότι θα πάθεις αγκύλωση. Το internet γίνεται ολόενα και πιο φτηνό και τα hot spots της πόλης με δωρεάν ασύρματη σύνδεση πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Είναι κοινό μυστικό ,ότι σε λίγα χρόνια θα είναι τσάμπα.

Η εποχή των μεγάλων mainstream clubs και των μπουζουκίων με τα 15ευρώ είσοδο και 10ευρώ δεύτερο ποτό έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το αδιαχώρητο γίνεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο σε μπαράκια κάθε είδους σε κάθε γωνιά της πόλης. Το Γκάζι αυτό το καλοκαίρι κέρδισε τα πρωτεία ενώ οι ιδιοκτήτες μπουζουκίων ακόμα κλαίγονται στα κανάλια για την πτώση του τζίρου τους.

Ο δωρεάν Τύπος ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια περίπου και χωρίς κόπο ήρθε πρώτος στις λίστες αναγνωσιμότητας . City press, metro, metropolis, Athens Voice, Lifo, Velvet, Ecolife, Οzon... Συνεχώς όλο και κάποιο νέο περιοδικό ή εφημερίδα ανακαλύπτω και με κάνουν να κλαίω ακόμα για αυτά τα 4ευρώ που έδωσα την τελευταία κυριακή για μια εφημερίδα με άσχετα dvd, προπαγανδιστικά και προπάντων αδιάφορα άρθρα. Βρε ουστ!

Η μουσική βιομηχανία ,παρά τις προσπάθειες της να μας κάνει να νιώσουμε κλέφτες όταν αγοράζουμε ένα αντιγραμμένο cd ή όταν το κατεβάζουμε από το internet συνεχίζει να βλέπει τους δίσκους της να πηγαίνουν στα δισκοπωλεία... και να μένουν εκεί. Μειώνουν τις τιμές των cd, κάνουν προσφορές, διαφημίσεις αλλά δεν... O κόσμος συνεχίζει να κατεβάζει ( νόμιμα +παράνομα ) από το internet. Ζήτω οι καλλιτέχνες που έχουν αποφασίσει προσφέρουν δωρεάν τα κομμάτια τους! Δες http://www.last.fm/music/+free για να καταλάβεις τι εννοώ.

Η Αθήνα αλλάζει.


Λίγο η οικονομική κρίση, λίγο το ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά (και το εννοεί αυτή τη φορά), λίγο το νέο κύμα του τζαμπα που σαρώνει την πρωτεύουσα οδηγεί τους κατοίκους της σε νέες συνήθειες και νοοτροπίες. Όχι ,δεν είναι ανάγκη να χαλάσεις πόσα λεφτά για να περάσεις καλά εσύ και η παρέα σου. Ίσως τελικά να ισχύει ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή είναι τσάμπα. :Ρ

Μια άφραγκη blogger.

Monday 20 October 2008

Ψευτομαγκιές.

Αργά το απόγευμα σε αστικό λεωφορείο. Χαζεύω έξω από το παράθυρο και κοιτάω αγχωμένη το ρολόι γιατί μάλλον πάλι θα αργήσω . Ξαφνικά ακούω κάτι χτυπήματα στην πόρτα του λεωφορείου και ανθρώπους απ' έξω να φωνάζουν τον οδηγό να ανοίξει. Είναι γύρω στους 5-6 γυναίκες και άντρες και χτυπάνε μανιωδώς την πόρτα του λεωφορείου και ο οδηγός κάνει ότι δεν τους βλέπει!!!


Έχει κόκκινο φανάρι και βρίσκουν την ευκαιρία και πάνε μπροστά και του ζητάνε να ανοίξει. " Γιατί σήκωσε κανένας χέρι? Δεν σήκωσε " απαντάει αγριεμένος. " Εγώ σήκωσα , δεν το είδατε?" λέει μια κυρία γύρω στα 50 με αλβανική προφορά. " Κανείς δεν σήκωσε το χέρι , δεν ανοίγω τώρα , άντε φύγετε εμποδίζετε" φωνάζει ο οδηγός με τσαμπουκά .Αναρωτιέμαι μήπως ονειρεύομαι… Οι άνθρωποι απέξω , που περίμεναν τόση ώρα το λεωφορείο για να πάνε στις δουλειές τους ( φαίνεται ότι δουλεύουν για ένα μεροκάματο) συνεχίζουνε να τον παρακαλάνε . Οι επιβάτες του λεωφορείου φωνάζουν στον mr. ψευτομαγκιά να τους ανοίξει αφού ούτως η άλλως στη στάση είναι ακόμα δεν έχει απομακρυνθεί. " Θα πάρω την αστυνομία άμα δεν φύγετε ακούτε? Ναι, μια καταγγελία θέλω να κάνω για παρακώλυση συγκοινωνιών στην Καλλιθέα οδός..." Μένω άναυδη μαζί με τους υπόλοιπους . " Θα τους ανοίξεις να φύγουμε καμιά ώρα? Άντε έχουμε και δουλειές" φωνάζω και εγώ με το υπόλοιπο εξαγριωμένο επιβατικό κοινό που δεν μπορώ να καταλάβω αν μετά τους ταξιτζήδες θα αρχίσουν και οι οδηγοί να κάνουνε επιλογή επιβατών. Ένας επιβάτης τον πλησιάζει και τον απειλεί να ανοίξει γιατί όλοι είμαστε μάρτυρες εναντίων του άμα έρθει η αστυνομία. Ο μάγκας οδηγός ανοίγει την πόρτα και μπαίνουνε μέσα οι επιβάτες. " Αι στο διάλο κωλοφάρα.." λέει προς την μεριά της κυρίας από την Αλβανία. Ένας επιβάτης πάει και τον απειλεί να μαζευτεί γιατί αυτή δεν είναι συμπεριφορά. " Κανόνισε είμαι εισαγγελέας". Ο οδηγός μαζεύεται. Συνεχίζει να μουρμουράει μέσα από τα δόντια του και επιτέλους φεύγουμε.


Και όμως αληθινό.

Sunday 5 October 2008

Τέικ δε ντικ.

Κοπελιά, εσύ που ξέρεις Αγγλικά δεν λες σ' αυτόν τον Ιταλό να πάρει τον πούλο γιατί μας έπρηξε?

- Alberto, " Pare ton poulo"

- What ?

-Take the dick

- Noooo.....I don't take the dick...I GIVE the dick!!
( συνοδευόμενο και από ανάλογη κίνηση)