Thursday 5 April 2007

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ

Δεν θα μιλήσω για το Θεό .Δεν θα μιλήσω σ' αυτό το ποστ για το τι πιστεύω ή δεν πιστεύω. Θα μιλήσω για την Εκκλησία. Ή μάλλον τους ανθρώπους που εργάζονται και ζουν από αυτήν.

Έτυχε τις προάλλες να πάω στην εκκλησία να πάω Άγιο Μύρο. Ευτυχώς θυμόμουν ακόμη το δρόμο τόσα χρόνια που είχα να μπω. Με το που μπαίνω ρωτάω μια κυρία που ήταν πίσω από τα κεριά που έχουνε μύρο να πάρω. Μου λέει να πάω απέναντι σε μια άλλη κυρία που καθόταν σε έναν πάγκο. Γυρίζω, κοιτάζω ,βλέπω αυτήν την κυρία να λέει σε μια άλλη γυναίκα πως τελείωσε αλλά έχει μείνει λίγο, είναι πίσω από την κολώνα. Πάω λοιπόν σ' αυτήν την γυναίκα

-Καλησπέρα σας, λίγο μύρο θα' θελα να πάρω
-Δεν έχουμε. Μας τελείωσε.
-Μα αφού, μου είπε η άλλη κυρία ότι έχετε!
-Ε ναι…από πίσω είναι άμα έχει μείνει

Εκεί άρχισαν να μου ανάβουν τα λαμπάκια. Με το ύφος της και τον τρόπο της .Πάω πίσω από την αναθεματισμένη κολώνα, βλέπω μια ολόκληρη γαβάθα είχαν .Ξαναπάω σ΄ αυτήν γιατί είχε τα βαμβάκια και τα αλουμινόχαρτα

-Μπορώ να πάρω λίγο?
-Τι θες?
-Να πάρω λίγο αλουμινόχαρτο καλέ, να τυλίξω το βαμβάκι!
(μου κόβει ένα κομματάκι 1Χ1)
-Ευχαριστώ
-Άλλη φορά να ερχόσαστε πιο νωρίς και όχι τέτοια ώρα, δεν είναι πράγματα αυτά


Έφυγα από την εκκλησία έξω φρενών. Ήτανε τρόπος αυτός? Γιατί μου μίλαγε έτσι? Επειδή δεν ήρθα την ώρα που το μοιράσανε? ΟΚ πες ότι εγώ δούλευα, είχα υποχρεώσεις, έπρεπε να συμπεριφερθεί έτσι? Και γιατί να μου το κρύψει και να μου πει ότι δεν έχουνε? Για το σπίτι της το ΄θελε ?

Ο κόσμος είναι κακός. Και είναι κακός χωρίς λόγο. Αλλά τουλάχιστον τέτοιες μέρες που είναι ,και ειδικά όταν είσαι σε μια εκκλησία και όχι σε μια δημόσια υπηρεσία μπορείς να κρύψεις την bitch μέσα σου και να συμπεριφερθείς καλά. Αλλά τι λέω?

Κατηχητικό πήγαινα μικρή κάθε Σάββατο. Και όχι επειδή με πήγαιναν οι γονείς μου. Μόνη μου ήθελα, γιατί πήγαινε σχεδόν και όλη η τάξη μου και κάναμε χαβαλέ. Ήτανε το must της εποχής. Μ 'άρεσε που παίζαμε παιχνίδια, λέγαμε καμιά ιστορία από την Βίβλο, πηγαίναμε εκδρομές. .Μέχρι και στα μαθήματα μας μας βοηθάγανε οι κοπέλες. Άλλες κάνανε και γαλλικά +αγγλικά στα παιδιά θυμάμαι. Και όλα αυτά εννοείται χωρίς κανένα κόστος. Πράγματι οι κοπέλες που τα κάνανε αυτά ,δεν ξεπερνούσανε τα 30 και ήταν πολύ καλές.
Το κατηχητικό όμως το σταμάτησα. Θυμάμαι που μια κοπέλα είχε ζητήσει από έναν παπά να την βοηθήσει σε μια άσκηση της στο σχολείο. Αυτός γύρισε και της είπε νευριασμένα κάτι σε τύπου τι-θες-άντε-τράβα-φύγε-μυξιάρικο και το κοριτσάκι που ήτανε δεν ήτανε τότε 10 χρονών, έκλαιγε μέρες .Και άντε να το παρηγορούν οι κοπέλες και να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αλλά βασικά δεν ήταν αυτός ο λόγος που το σταμάτησα. Θυμάμαι το πρώτο σοκ όταν πια συνειδητοποίησα ότι εγώ δεν μπορούσα να γίνω παπαδοπαίδι. Όχι επειδή το ήθελα, αλλά απλά επειδή δεν μπορούσα .Και μικρή ήμουν αρκετά κακομαθημένο. Το δεύτερο σοκ ήταν ότι μια μέρα πήγανε τα αγοράκια στο ιερό και ήθελα να πάω και γω. Αλλά τα κοριτσάκια απαγορεύεται να μπουν στο ιερό. Δεν μπορώ να θυμηθώ τι δικαιολογία μου είχαν δώσει τότε αλλά το ότι ήξερα τι σημαίνει ρατσισμός συν το ότι είχα διδαχθεί ότι ο Χριστός είχε μιλήσει για την ισότητα των δυο φύλων με έβαλαν σε σκέψεις. Σκέψεις που συντέλεσαν στο να σταματήσω τελικά το κατηχητικό. Και δεν το μετάνιωσα καθόλου.

11 Responses:

afterhours said...

Οι άθρωποι που "δουλεύουν" στους ναούς μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι μεγαλύτεροι απατεώνες και κλίκα.Σαν τους μπράβους και τους νονούς της νύχτας ένα πράμα. Η εκκλησία είναι όλος ο λαός που πιστεύει.Τα πρόβατα (όχι επειδή πιστεύουν).
Είναι μεγάλη συζήτηση.Πάντως αν πραγματικά έννοιαζε τους περισσότερους παππάδες το τι επικρατεί στο κόσμο θα βοηθούσαν περισσότερο με όλα αυτά τα πλούτη που έχουν οι ναοί.Αλλά..., ας το για άλλη φορά.

Dodos said...

A γειά σου! μεγαλύτερη επιχείρηση από την εκκλησία υπάρχει;;
το ξέρατε ότι οι μοναχοί δεν πληρώνουν φόρους;
οι μεγαλύτεροι τεμπέληδες...
τι να πεις...

Υ.Γ παπάδες σε κόκκινο ή ροζ δεν είναι μια υπέροχη ιδέα; που λέγαμε για τα χρώματα...

Tsoula said...

Τι ψάχνεις ρε κορίτσι μου?
Η εκκλησία είναι τέτοιο μπουρδέλο, που και να θες να είσαι πιστός Χριστιανός δεν σε αφήνουν με αυτά που βλέπεις.
Δηλαδή πάντα έτσι ήταν, αλλά κάτι που δεν υπήρχε τόση πληροφόρηση κάτι που οι άνθρωποι ήταν αγράμματοι, έκαναν το δικό τους χωρίς να τους παίρνουμε χαμπάρι.

lazinio said...

άλλη φορά άμα θες άγιο μύρο να πηγαίνεις στην εφορία. πιο εύκολο είναι.

david santos said...

Hello, Nantia!
Thanks for you work and have a good weekend.

GouRouni said...

Αυτός ο santos δεν σας θυμίζει το γνωστό Μητσάρα... που όπου δει κάμερα πάει και χώνει την μούρη του;

:P

callista said...

Τι υποκρισία; Και μετά σου λέει καλοί χριστιανοί...Μόνο με το Θεό θέλουν να τα 'χουν καλά κι απ'ό,τι υποπτεύομαι μάλλον ούτε μ'Aυτόν δεν τα καταφέρνουν! :)

*...Nantia...* said...

χαίρομαι παιδιά που και άλλοι συμφωνούν μαζί μου :)

γουρούνι έχει αρχίσει και γίνεται σπαστικός όμως!

tzonakos said...

Εχω ο ίδιος πολύ κακές αναμνήσεις απο το κατηχητικό όπου μ έστειλαν για να γίνω "καλό παιδί" και φυσικά σήμερα βλέπω πόσο στραβά εχει πάει το θέμα Εκκλησία που συντηρείται απο βαρεμένους με την πίστη, οκ η πίστη άλλο πράμα, αλλα πώς την έχουνε δει οι πιστοί ρε γμτ ;
Ανάβεις κερί και στο μαζεύει μια σε 1 ,5 λεπτό, σε κοιτάνε να δουν τι κέρμα ρίχνεις μεσα, βγάζουν πανέρια έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εν ωρα λειτουργίας και άλλα ωραία !
Εν καιρώ θα θελα να ξαναμιλήσουμε γι αυτά τα "κατηχητικά"

Anonymous said...

Υποκριτές...
ο μοναχοί δεν πληρώνουν φόρους ε; γιατί, έχουν μισθό dodo; Δεν σου τά πανε καλά μάλλον. Μισθό έχουν οι παπάδες όχι οι μοναχοί. Κι αν τεμπελιάζουν και δεν πληρώνουν φορους εσύ γιατι δεν έγινες μοναχός;
tsoula ήθελες να γίνεις χριστιανή και σε εμπόδισαν οι θρησκόληπτοι; ή το μπουρδέλο η εκκλησια;Αν θες να γίνεις χριστιανή διάβασε τι είπε ο Χριστός κι αν σε παίρνει κάντο, σου βγάζω το καπέλο. Αν όχι, μην λες δεν σε αφηνουν αλλοι.
Σας είπε κανείς οτι οι "καλοί" χριστιανοί είναι μαζεμένοι στην εκκλησία; Ο Χριστός είπε οτι ήρθε για τους αμαρτωλούς, αυτους θα βρειτε στην εκκλησία.

Heliotypon said...

Σου συνιστώ να διαβάσεις το βιβλίο του Michel Onfray "Πραγματεία περί Αθεολογίας". Θα φύγουν πολλά πετάσματα από την όρασή σου. Πετάσματα που σκόπιμα τοποθέτησαν στην όρασή όλων μας, από την τρυφερή ηλικία, για να μας εξουσιάζουν, ο καθένας για τους δικούς του σκοπούς και επιδιώξεις...